Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanningen om våra sunkiga hem

Skrivbord som dignar av ofärdiga hobbyprojekt och gamla julprydnader, berg av skor i hallen och trädgårdar fulla med skrot. Snart kommer motboken som visar svenska hem, långt från sommardrömmar om stilrent inredda torp.

Annons

Handtryckta tyger, lyxiga utekök och Ernst Kirchsteiger-piff i all ära. Vi borde sluta skämmas för våra blöjpåsar vid ytterdörren och överfulla diskhoar, tycker illustratören och tecknaren Lotta Sjöberg.

– Hur många hem ser egentligen ut som i inredningsreportagen? Jag har tre barn, hos mig kommer det braka samman nu i sommar, men det är ok.

Lotta Sjöberg arbetar just nu med boken Orka torka, en fotobok med bilder från Facebookgruppen Family Living — the true story. På gruppens sida finns tusentals bilder av stökiga garage, tvättberg i soffan och barnrumskaos, sånt som vanligtvis inte syns offentligt. Men bilderna på stöket fyller en terapeutisk funktion, menar Lotta Sjöberg.

– Många tycker det är befriande att inte vara ensamma om att ha det stökigt. Själv uppskattar jag till exempel vuxna som knögglat in kläderna i sin garderob.

Det är mycket humor inblandat men Lotta Sjöberg ser också bilderna som ett ocensurerat tidsdokument över svenska hem i början av 2000-talet.

– Det här är svenska hem som de verkligen ser ut.

Vanliga syner i svenska hem

Lotta Sjöbergs bok "Orka torka — motståndsinspiration från Facebookgruppen Family living the true story", ges ut av Galago förlag i höst. (TT)

Mer läsning

Annons