Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCB:s barometer: Stödet för Juholts (S) rekordlågt

Socialdemokraterna får rekordlåga 27,7 procent i SCB:s stora väljarmätning. Den tidigare botten-noteringen var 29 procent.

Annons

Moderaterna får 33,4 procent, en ökning med 2,3 procentenheter sedan mätningen i maj. Kristdemokraterna får 3,8 procent, plus minus noll. Centerpartiet får 5,5 procent, en ökning med 1,0. Folkpartiet får 5,6 procent, en minskning med 0,4.

Minskar med 6,3

Socialdemokraterna får 27,7 procent, en minskning med 6,3. Miljöpartiet får 11,7 procent, en ökning med 2,8 sedan majmätningen. Vänsterpartiet får 5,2 procent, en ökning 0,7. Sverigedemokraterna får 5,7 procent, plus minus noll.

De borgerliga får tillsammans 48,4 procent, jämfört med de rödgröna som får 44,6 procent.

Till Miljöpartiet

De flesta som lämnat S går till gruppen vet ej. Men de som bytt parti har i första hand valt Miljöpartiet och i andra hand Moderaterna.

De förlorade rösterna har därefter, i fallande ordning, gått till Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och till Kristdemokraterna.

Bara i de norra delarna av landet behåller S sin ställning som största parti, även om partiet tappar även där. Högsta siffran, 46,2 procent, får partiet i mellersta och övre Norrland som omfattar Västernorrland, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Mer läsning

Annons