Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD släpper hot mot jobbskatteavdrag

Regeringen kan införa ett femte jobbskatteavdrag utan att riskera att oppositionen sätter stopp.
Sverigedemokraterna (SD) säger nu ja till en sådan skattesänkning.

Annons
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

- Om det är så att skattesänkningar framförallt för vanligt folk är effektiva jobbskapande åtgärder, då vill vi vara med på det och inte stå vid sidan av. Då är vi beredda att ändra oss, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Utspelet gjordes i samband med att Åkesson skulle tala på politikerveckan i Visby på söndagen. För ett år sedan var SD kritisk till ytterligare ett jobbskatteavdrag och ifrågasatte dess jobbskapande effekter. SD hotade då med att ge sitt stöd till den rödgröna oppositionen om den skulle försöka att riva upp en sådan skattesänkning.

Mildrad expertiskritik

Men partiet har nu ändrat sig och menar att den ekonomiska expertisen mildrat sin kritik mot jobbskatteavdragets effekter på sysselsättningen. Finanspolitiska rådet efterlyste i sin senaste rapport en mer expansiv finanspolitik från regeringen.

- När vi nu hamnat i lite sämre tider och behöver stimulanser av ekonomin så är ett femte jobbskatteavdrag ett sätt att stimulera ekonomin, säger Åkesson.

I regeringens valmanifest 2010 så fanns ett femte jobbskatteavdrag med som en ambition. Regeringen valde dock att inte ha med ett sådant förslag i statsbudgeten för 2012. Orsaken angavs vara osäkra ekonomiska tider, inte att skattesänkningen riskerades att rivas upp av oppositionen.

Tolv miljarder

Regeringen har inte släppt sin ambition men i april bedömde finansminister Anders Borg att det då inte såg ut som pengarna räckte till ett femte jobbskatteavdrag i 2013 års budget Ett sådant förslag skulle kosta statskassan tolv miljarder kronor. Bara om SD och de rödgröna skulle komma överens om hur de pengarna ska användas i stället kan Åkesson tänka sig att stoppa skattesänkningen. Men han bedömer det som osannolikt.

Enligt Åkesson innebär inte partiets omsvängning att SD nu gett upp hoppet om att tvinga regeringen till förhandlingsbordet i någon fråga. Vid pressträffen i Visby hävdade SD:s partisekreterare Björn Söder att partiet haft inflytande i riksdagen, trots att inga andra vill samarbeta med dem. Statistik från riksdagens utredningstjänst visar att SD varit med och bidragit till ett 30-tal bakslag för regeringen.

Mer läsning

Annons