Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex av tio moskéer uppmanar till lagbrott

Företrädare för sex undersökta moskéer har uppmanat misshandlade kvinnor att inte anmäla sin make. Örebros moské och flera andra uppmanade också kvinnorna att ha sex med sin man - trots att de inte ville det.

Annons
Örebro moské och nio andra moskéer granskas i kvällens Uppdrag granskning.

Med dold kamera respektive hemlig telefoninspelning vände sig två kvinnor till landets tio största moskéer för att be om råd gällande månggifte, misshandel och sex utan samtyckte. I kvällens Uppdrag granskning, som sänds i SVT, framgår att råden från moskéernas representanter många gånger strider mot svensk lag.

Från sex av tio moskéer var svaret att hon som i reportaget låtsades vara misshandlad hustru till en man som gift sig med ytterligare en kvinna, skulle ställa upp på sex med maken, fastän hon inte ville.

En företrädare för Örebro moské anser, enligt Uppdrag granskning, att en kvinna är skyldig att ge "kärlek" till sin man även om hon inte vill.

– Hon måste acceptera om han vill ha kärlek, säger han, enligt Expressen.

Sex av tio moskéer tyckte att kvinnan inte skulle polisanmäla misshandeln. Vid en moské rådde delade meningar. Vid en gavs en vagt svar. Bara vid två moskéer var rådet att kvinnan definitivt skulle polisanmäla.

Nio av tio sade att mannen har rätt att under vissa förutsättningar gifta sig med flera kvinnor. Bara en sade att mannen inte kan göra så och att han måste följa svensk lag.

De lagstridiga råden till kvinnorna gavs av imamer eller familjerådgivare.

När Uppdrag gransknings Janne Josefsson vände sig till två av de största moskéerna för att fråga efter deras officiella hållning var svaren helt annorlunda.

Ordföranden för islamiska föreningen i Uppsala hävdar i inslaget att man följer svensk lag. Konfronterad med vad imamen vid moskén sagt till kvinnorna säger ordföranden att det är imamens personliga åsikt att kvinnan ska förlåta mannen i stället för att anmäla misshandeln.

Den imam kvinnorna träffade i Stockholms moské försvarade månggifte och rådde kvinnan att inte polisanmäla den misshandlande maken. Hans förslag var att kvinnan i stället skulle ge mannen mer kärlek.

– Vägra inte ge kärlek till honom så kanske han kommer att ändras, sade imamen.

Sedan styrelsen för Islamiska förbundet Stockholm sett inslaget med imamen valde de att omedelbart stänga av honom samt starta en utredning.

– Det här rör sig om tydliga brott mot svensk lagstiftning och de begår tjänstefel i egenskap av imamer och föreningar, säger Mohammad Fazlhashemi, professor och författare till böcker om bland annat muslimsk idéhistoria.

Han medverkar själv i programmet och har fått en skriftlig presentation av råden som getts till kvinnorna.

– Det de här männen säger till kvinnorna kränker deras mänskliga rättigheter. Männen förnedrar och kränker kvinnorna när de säger att "du måste stå ut med att den här mannen slår dig", säger Mohammad Fazlhashemi.

Han är starkt kritisk till de imamer i inslaget som inte följer svensk lagstiftning.

– I och med att moskéerna tagit emot statsbidrag har de också förbundit sig att följa svensk lagstiftning och demokratiska grundprinciper.

De som kommer till tals i inslaget beskriver han som "konservativa, bokstavstrogna traditionalister".

– Nu krävs det självrannsakan. Man måste rensa bland det här ogräset.

Mohammad Fazlhashemi, som själv är muslim, tycker att de omoderna moskérepresentanterna ger muslimhatare och Sverigedemokrater vatten på sin kvarn.

– De bekräftar ju nidbilden av muslimer. De är djupt beklagligt att de lever upp till alla fördomar som islamofoberna har.

Först och främst vill Fazlhashemi att imamerna ställs till svars för att de inte följer svensk lagstiftning, trots statsbidrag. Men på sikt krävs något mer.

1948 bildades den första svenska muslimska församlingen, men när det gäller utbildade imamer är församlingarna fortfarande hänvisade till sina hemländer.

Genom att starta en modern högskoleutbildning för imamer i Sverige tror Fazlhashemi att vi skulle få mer demokratiska, genusmedvetna imamer.

I den hätska debatt Fazlhashemi nu tror kommer att blossa upp misstänker han att han kommer att få dubbelt stryk. Dels kommer han att drabbas av att alla muslimer dras över en kam – på ett sätt som medlemmar av Svenska kyrkan och kristna bokstavstroende inte gör.

– Samtidigt kommer jag i egenskap av muslim att bli stämplad som en femtekolonnare, den som går muslimhatarnas ärenden.

Se ett klipp ur kvällens Uppdrag granskning här.

110 000 medlemmar

I Sverige räknar man med att det finns omkring mellan 400 000 och 500 000 personer som har sina rötter i muslimska länder.

Många av dem har en annan religion än islam och andra vill ta avstånd från religion då de upplevt religiöst förtryck i sina ursprungsländer.

År 2008 fanns omkring 110 000 muslimer i bidragsberättigade församlingar i Sverige, enligt Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST). Utöver det kan det finnas ytterligare praktiserande muslimer, men det är oklart hur många.

Källa: Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria (TT)

Mer läsning

Annons