Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självbild - nu med hjälp av en pinne

Du har kanske sett turister med meterlånga pinnar och undrat vad det är. Nu är selfiepinnen här och ska ta svenskarnas plåtande av sig själva till en ny nivå.

Annons

Hur du än sträcker armen är det svårt att få med både dig själv och den snygga bakgrunden. Denna anatomiska utmaning har inspirerat uppfinnaren av selfiepinnen som förenklat består av ett teleskopstativ och en avtryckare.

PR-strategen Hans Kullin ser selfiepinnen som ett naturligt steg i utvecklingen.

- Det kommer en massa kringutrustning som hjälper oss att ta bättre bilder. Det kommer säkert att fortsätta utvecklas.

Enligt Kullin är selfien först och främst ett medel för att dela med oss av positiva känslor.

- Man är någonstans och vill förmedla en positiv känsla och får reaktioner från omgivningen. Då ger det mig en förstärkt positiv känsla.

Vad gäller selfiepinnar bör de dock användas med förnuft, anser han.

- När jag var ute på en airboat i Everglades var det en människa som använde en selfiepinne. Hon fick jättebra bilder, men jag fick inte riktigt lika bra bilder för vart jag än vände mig var den jäkla pinnen i vägen.

Helén Preutz/TT

Så tar du en bra selfie

Knappar. Att hålla armen stadig när du sträcker ut den och samtidigt trycker på skärmen är svårt. Mobiltillverkarna tycks ha förutsett problemet och utrustat de flesta modeller med knappar på sidan som kan användas vid fotografering.

Appar. Både Apple och Android har en rad selfieappar, däribland Gocam som reagerar på handrörelser inom tre meters avstånd och Gorillacam som låter dig ställa in en självutlösare.

Fodral. Selfy är ett fodral med inbyggd fjärrkontroll för att knäppa av den perfekta bilden.

Filter. Svartvitt eller bleknad retrokänsla kan rädda en halvdålig bild. (TT)

Mer läsning

Annons