Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöberg: "Skönt att man vill utreda"

Nu ska det kartläggas hur vanligt det är med sexuella kränkningar och övergrepp i friidrottens värld. Detta efter vårens stormiga debatt kring pedofiler inom idrotten. Där var friidrottsstjärnan Patrik Sjöberg och Örebrojournalisten Markus Luttemans bok ”Det du inte såg” mer eller mindre startskottet för debatten.

Annons
Patrik Sjöberg berättade om tränaren Viljo Nousiainens övergrepp i boken

Det är friidrottsförbundet som gett detta i uppdrag till Linköpings universitet. Undersökningen kommer att genomföras via enkäter på ett underlag av cirka 600 personer.

Hur känns det att det ändå var din senaste bok som lyfte på locket till den här debatten?- Det känns skönt att man visar att man nu är villig att undersöka om detta är utbrett. Särskilt eftersom ordföranden i friidrottsförbundet, Lennart Karlberg, tidigare har menat att problemet inte finns. Jag pekar inte ut just friidrotten som ett paradis för pedofiler, utan all ungdomsverksamhet, säger Patrik Sjöberg.

Ställer sig över vetenskapPatrik Sjöberg berättar att han har fått mejl från forskare som studerat och kartlagt denna problematik på många andra ungdomsområden. Men menar att idrotten är en så pass stor rörelse att det faller sig naturligt att det är där flest fall kan finnas.

- Det tragiska i Lennart Karlbergs uttalanden är att han har ställt sig över all vetenskap. Han hade lätt kunnat tänka efter både en och två gånger innan han öppnade munnen, säger Patrik Sjöberg.

Tror du att undersökningen kan leda till någon praktisk förändring?

- Det är först och främst upp till politikerna. Man måste ge klubbarna bättre alternativ att hitta de pedofiler som finns. Ett exempel är att förlänga preskriptionstiden för den här typen av brott, eftersom unga människor kanske inte klarar av att anmäla förrän senare i livet.

Patrik menar att problematiken allt för ofta ses ur den vuxna personens perspektiv.

- Jag tycker att man sätter den vuxnas perspektiv främst i nuläget. Om man misstänker nåt ska man som ledare anmäla eller utreda istället för att fundera över vad som händer om personen visar sig vara oskyldig. Det är så mycket som står på spel för barnen. Valet är egentligen ganska enkelt. Det finns inte så många som är pedofiler, men de som finns förstör fruktansvärt mycket.

Mer läsning

Annons