Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol och värme - då blir vi gladare

I helgen blir det sol och temperaturer på över 20 grader på sina håll. Varmare väder gör oss faktiskt på bättre humör — dessutom blir platser vackrare, visar forskning.

Annons

På torsdagen stabiliseras vädret på många håll i landet och dagen efter väntas temperaturer på 15—20 grader i södra Sverige. I norra och mellersta Norrland blir det molnigt och skurar. Men värmen vandrar norrut.

- På lördag kan det bli uppåt 20 grader även i Västerbottens kustland. I Götaland och Svealand blir det temperaturer på omkring 20 grader, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Söndagen bjuder på uppehåll i hela landet och även temperaturer från 15 till över 20, förutom i Lapplandsfjällen, där det kan bli något kylare.

Med sol och värme kommer också välbefinnande.

- Vi har sett att det finns samband mellan den mentala hälsan och hur vädret varierar, säger Sofia Thorsson, docent i naturgeografi vid Göteborgs universitet.

I en svensk undersökning från första halvan av 2000-talet tillfrågades omkring 3 000 personer om hur de mådde just då. Deras svar jämfördes med meteorologiska data för den platsen.

- Människor upplever att de mår bättre ju högre temperaturen är och ju soligare det är.

I spannet från några minusgrader uppemot +20—25 upplevde människor att de var gladare och lugnare ju varmare det var.

Vackrare platser

Vädret påverkar också hur vi upplever olika platser.

- Generellt tycker man en plats blir vackrare ju soligare och varmare den är. Vind är lite speciellt. Inne i städer och bebyggelse upplevs vind som negativt, däremot kan man tycka att en plats vid exempelvis vatten med inslag av natur och träd kan bli vackrare om det blåser, säger Sofia Thorsson.

Gustav Sjöholm/TT

Här hittar du NA:s vädersajt med prognoser för den kommande tiden.

Mer läsning

Annons