Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sture Bergwall frias från mordet på turist

Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, frias för mordet på Yenon Levi. Han tänker nu gå vidare med fler resningsansökningar.

Annons
Sture Bergwall frias i praktiken från mord genom åklagarens beslut i dag.

Kammaråklagare Eva Finné lägger ner åtalet mot Sture Bergwall. Det betyder att den fällande domen från 1997 om mordet på den israeliske turisten inte länger gäller.

– Efter min genomgång av utredningen gör jag bedömningen att bevisläget numera är sådant att brott inte kan styrkas. Bergwall har lämnat en del uppgifter som stämmer med övrig bevisning men hans berättelse präglas av motsägelser och ändrade uppgifter i en sådan grad att jag bedömer att det inte finns förutsättningar för en fällande dom. Därför lägger jag ned åtalet., säger Eva Finné till SvD.se.

Christer van der Kwast drev målet mot Thomas Quick i tingsrätten. Han är inte särskilt imponerad över Eva Finnés beslut att lägga ner åtalet.

– Jag tycker det är skräp att man inte tar en fullödig prövning i öppen miljö där Quick får förklara sitt tidigare erkännande. Det är en bekväm utväg för att slippa en omfångsrik och besvärlig ny process. Quick är dömd på riktiga grunder och fick resning på oriktiga grunder. Jag tror att mediatrycket har haft sin betydelse för att man nu viker ner sig, säger förre överåklagaren Christer van der Kwast till TT.

Sture Bergwall är oerhört lättad över fredagens beslut.

- Jag var inte beredd på att det skulle bli det här väldiga genomslaget. Telefonen har gått varm hela förmiddagen och min Twitter svämmar över av gratulationer. Det är alldeles fantastiskt. Hemskt roligt, säger han i telefon till Expressen.se.

Sture Bergwall är dömd för åtta mord och har i polisförhör erkänt ytterligare tolv.

2008 tog han tillbaka alla erkännanden och ansökte om resning. Han har nyligen också begärt att tvångsvården om honom ska upphöra.

Mer läsning

Annons