Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska snuset räddat

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) bekräftar att Sverige får rätt att själv bestämma över snusets smaksättning och innehåll, rapporterar TT:s korrespondent.

Annons

- Jag känner mig jätteglad, av dubbla anledningar, säger Maria Larsson (KD) till TT och andra svenska journalister på plats i Luxemburg.

Glädjen gäller i allmänhet att tobaksdirektivet över huvud taget blivit godkänt, men i synnerhet den svenska "segern" om snuset.

- Vi har faktiskt räddat snuset om att själva få bestämma över innehåll, produktreglering, ingredienser, karaktäristiska smaker och också natriumkarbonatet. Så torra prillor behöver inte bli resultatet, utan prillorna kan bevara sin fuktighet.

- Jag är övertygad om att det väldigt aktiva arbete vi har gjort, både från representationen härnere men också från den svenska regeringen, har spelat stor roll. Vi har varit mycket aktiva i de 13 förhandlingstillfällen som rådsarbetsgruppen har träffats. Men jag har också gjort otaliga resor och träffat kommissionen och ordförandeskapet, säger Maria Larsson.

- Det är klart att vi har visat ett starkt intresse och försökt få Europas länder att förstå vad snuset betyder i Sverige och för svenskarna. Och sedan har vi också, och det tror jag var avgörande, hävdat det svenska undantaget som vi fick vid inträdet i EU. Ett undantag som man får vid inträdesförhandlingar — det är tungt.

Snuset och tobaksdirektivet ska nu fortsättningsvis även behandlas av EU-parlamentet och i slutändan med nya kompromissdiskussioner mellan parlament och medlemsstater. Efter midsommaraftonens beslut växer dock hoppet om att även slutresultatet blir positivt för snuset.

- Det var väldigt viktigt vilket rådets beslut var i dag och att vi kunde säkra undantaget i 6.4 (den berörda paragrafen). Det gagnar en väldigt positiv syn på fortsatta förhandlingar, naturligtvis i parlamentet som har sin parallella process, men också i förhandlingarna mellan rådet och parlamentet i höst. Jag tycker att man med tillförsikt kan se fram emot det, säger Maria Larsson.

(TT)

Mer läsning

Annons