Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar alltmer givmilda vid katastrofer

Svenskarna blir bättre och bättre på att skänka pengar.
Särskilt givmilda är de när det inträffar en katastrof, sämre när det handlar om löpande projekt.

Annons

Maria Ros Jernberg är ansvarig för informationen på FRII, Frivilligorganisationernas insamlingsråd. Hennes erfarenhet är att svenskarna är bra på att skänka pengar och att de blivit bättre med åren. Efter tsunamikatastrofen har givmildheten bara ökat.

- Året efter tsunamin slogs insamlingsrekord men jag tror att 2009 års siffror, som vi ännu inte fått, kommer att vara i samma storlek. Det finns flera förklaringar, att människor blivit mer medvetna om det som händer i världen, att vi lever i ett kommunikationssamhälle där informationen går snabbt och lätt, att människor har lite mer tillgångar som de kan använda till sådant och att det finns nya metoder som gör det lättare att ge pengar.

- Har katastrofen en koppling till svenskar, som att det finns många turister på plats så bidrar det också.

- Och så klart har media en oerhört viktig uppgift. Så fort media skriver eller rapporterar om katastrofer eller nödlägen så ser vi ett helt annat engagemang från människor, säger Maria Ros Jernberg.

FRII, är ett branschorgan för de svenska insamlingsorganisationerna. De har 92 medlemmar, bland dem de stora som Cancerfonden, Rädda Barnen, Röda Korset och Greenpeace men också de små som Hoppets stjärna och Erikshjälpen. I årsskiftet 2008/09 gjordes en Gallupundersökning som bland annat visade att äldre människor skänker mer än yngre, att kvinnor skänker mer än män och att åtta procent inte skänker något alls.

Hur ser svenskarnas givmildhet ut i jämförelse med andra länder?

- I Europa är holländarna och engelsmännen duktiga på insamlingar men de kanske inte gör som vi i Sverige. Där finns ett helt annat engagemang och en annan tradition, som är inbyggt i samhället. Man kan till exempel se hur stora arbetsplatser drar ihop folk och alla ställer upp och jobbar för en insamling. Eller att man springer Maraton för en gemensam saks skull.

- Svenska traditioner bygger på annat och man ska veta att det tar tid att ändra på så ansvarsfulla saker som pengar.

Mer läsning

Annons