Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio skadade i svår krock

Tio personer har förts till sjukhus efter en omfattande trafikolycka på riksväg 56 vid Gesala mellan Västerås och Sala. En av de inblandade bilarna var en ambulans med patient.

Annons

Olyckan inträffade strax före klockan 14 på söndagen och fick ett våldsamt förlopp. Två bilar har frontalkrockat, av spåren tycks det som om en ambulans kört i diket utan att ha skadats i krocken - eventuelt för att undvika att själv krocka. En av de inblandade fordonen var ett hästläp, det tycks dock som att släpet var tomt.

Ett mycket stort räddningspådrag drogs igång med räddningstjänst och ambulanser för att ta loss, hjälpa och vårda skadade, samt poliser för att dirigera trafiken på riksväg 56.

Tio personer har förts till Centrallasarettet i Västerås för vård. Ännu vid 16-tiden finns det inga närmare uppgifter om deras hälsotillstånd.

Kilometerlånga köer bildades under räddnings- och bärgningsarbetet.

Olycksorsaken är okänd.

- Det kommer att ta tid att utreda olyckan, säger Maria Rupla vid Västmanlandspolisens kommunikationscentral och förklarar:

- Dels måste vi ta reda på hur olyckan började, vem som krockade med vem, och om andra bilar sedan krockade. Någon eller några bilar kanske bara körde av vägen för att undvika att själva krocka, vi vet inte.

Polispatruller finns på Centrallasarettet under söndagseftermiddagen för att få överblick över hur många som skadats:

- I första skedet blev det lite osäkert hur många som förts till sjukhus, säger Maria Rupla.

Så brukar det vara vid en stor olycka när första prioritet är att få iväg de svårast skadade till sjukhus så fort som möjligt. Polisen kan därefter - under söndagen samt måndagen - tala med inblandade och vittnen för att försöka bringa klarhet i olyckan.

Enligt uppgift från en av de skadade - en man i 30-årsåldern, bilförare i en av bilarna - hade han frontalkrockat i 90 kilometer per timme.

Mer läsning

Annons