Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolgfors anklagas för "glädjekalkyl"

Försvarsminister Sten Tolgfors anklagas för att trixa med siffrorna.
Intresset att genomgå militärutbildning är inte alls så högt som regeringen påstår, hävdar Värnpliktsrådets ordförande Jesper Holm.

Annons
Hur stort är egentligen intresset att bli yrkessoldat?Siffrorna varierar beroende på vem man frågar.

I en debattartikel i DN i dag går Jesper Holm till hårt angrepp på regeringen och försvarsmakten. Han hävdar att regeringen har målat upp en falskt bild av hur stort intresset är att tjänstgöra i militären när värnplikten avskaffas den 1 juli i år.

Sten Tolgfors skrev i en debattartikel i SvD den 19 maj att 44 procent av unga män och 24 procent av unga kvinnor är intresserade av att genomföra en militär grundutbildning.

- Vi går mot nya rekordsiffror. Detta möter mer än väl försvarets behov av cirka 4000 personer årligen, sade Sten Tolgfors i debattartikeln.

Men när värnpliktsrådet gjorde egen undersökning blev resultatet ett helt annat.

"Endast en av tio tillfrågade säger sig vara mycket intresserad av att genomföra den frivilliga grundläggande militärutbildningen. Mer än en tredjedel av dem som säger sig vara intresserade av att tjänstgöra som anställd soldat skulle inte acceptera de villkor som kommer att gälla. Detta står i skarp kontrast mot den positiva bild som ledande företrädare för regeringen och Försvarsmakten målar upp", skriver han på DN debatt.

Sten Tolgfors kommenterar också siffrorna på sin blogg.

Mer läsning

Annons