Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Tranströmer årets Nobelpristagare i litteratur

Klockan 13 tillkännagav Svenska Akademiens Peter Englund årets Nobelpristagare i litteratur 2011. Det blir Tomas Tranströmer.

Annons

Tranströmer är en 80-årig svensk poet som får priset "för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".

Tranströmer gjorde en mycket uppmärksammad debut då han 1954 gav ut samlingen 17 dikter och med sina följande diktsamlingar befäste han därefter "sin position som en av de främsta lyrikerna i sin generation".

Han finns i dag översatt till över 60 språk.

Många förvånade

Peter Englund, Akademins ständige sekreterare, verkar medveten om att han gjorde många förvånade när han läste upp Tranströmers namn.

– Men poängen med det här har aldrig varit att slå någon med häpnad. Tranströmer har funnit med sedan länge, och han har varit nominerad många är i rad. Han är en av världens största poeter, säger Englund till SVT.

Pristagarens intresse för natur och musik har till stor del präglat hans produktion, skriver Svenska Akademien. Hans poesi har också med tiden gått mot ett allt mindre format. Tranströmer har också gjort egna tolkningar av utländsk poesi.

Hans produktion är till allra största delen utgiven av Bonniers förlag.

Svenska pristagare av litteraturpriset

* 1909 Selma Lagerlöf

* 1916 Verner von Heidenstam

* 1931 Erik Axel Karlfeldt

* 1951 Pär Lagerkvist

* 1966 Nelly Sachs

* 1974 Eyvind Johnson och Harry Martinson

* 2011 Tomas Tranströmer

Mer läsning

Annons