Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullverket granskar varor från Japan

Oron växer för att varor med radioaktivitet kan exporteras från Japan. Därför har Tullverket börjat genomföra stickprovsmätningar på varor som är direktimporterade från Japan.

Annons
En demonstrant visar tydligt sin ståndpunkt i kärnkraftsfrågan under en demonsration i Tokyo under söndagen.

I torsdags beslutade EU:s medlemsstater om att förstärka kontrollen av livsmedel från Japan. I Sverige är det Livsmedelsverket som ska granska och göra stickprover för att spåra radioaktivitet på det som importeras.

Nu har Tullverket börjat genomföra stickprovsmätningar på varor som är direktimporterade från Japan. Stickproven görs dels för att undvika att kontaminerat gods förs in, dels för att få en bild av läget. Om det uppmäts någon strålning kommer Strålskyddsmyndigheten att informeras.

- Vi kommer att göra stickprover av alla varor förutom livsmedel. Vi gör kontrollerna i den mån det finns gods att kontrollera. Importen från Japan är ganska liten, säger Evelina Bomark, kommunikatör vid Tullverket.

Hon berättar att varor som äts eller kan användas direkt på huden, till exempel läkemedel och kosmetika, kommer att prioriteras i kontrollerna.

- I dag har vi haft kontroller på Arlanda och där hittades inget konstigt, säger Evelina Bomark

Mer läsning

Annons