Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals lockadestill den 124:e konferensen

Nu är den igång igen. Torpkonferensen som har mer än 120 år på nacken och som lockar tusentals besökare från olika delar av Sverige.Framförallt är den en konferens för barnfamiljerna.
– Vi är här för Levis skull, för att han ska få vara med på barnaktiviteterna, säger Liselotte Onelöv.

Annons
Dags attcampa.Levi, 2 år, får hjälp av pappa Erik med att ställa upp husvagnen på Torps camping.

Det är måndag och på campingen håller den ena husvagnen efter den andra på att ställas upp. Bilar backar vant in på den plats de varit tidigare, år efter år. För det här är ett ställe man kommer tillbaka till. Torpkonferensen har sina trogna besökare. Och när barnen blir vuxna och får egna familjer väljer också de att tillbringa en semestervecka i den lilla byn Torp mellan Kumla och Fjugesta.

Med farmors och farfars hjälp håller Erik och Liselotte Onelöv från Stockholm på att få husvagnen där den ska vara. Tvåårige Levi Onelöv hjälper till så gott han kan. Lillasyster Noomi, 2,5 månad sitter i bilbarnstolen och tittar på.

– När jag var liten var vi här vartenda år, berättar Liselotte. Nu har jag egna barn och nu ska vi för första gången vara här hela veckan.

Hon fortsätter:

– Det är mycket för Levis del som vi åker hit, så han ska kunna var med på barnaktiviteterna som ordnas. Jag var också med på sådana här barnsaker när jag var liten och det var bra och roligt, och det vill jag ge till Levi. Mötena har ett bra innehåll och de kan ge evangeliet så barnen förstår det.

Redan på söndagen var mormor Gunvor Eriksson och mamma Monica Bergström från Timmersdala på plats på campingen. De är där tillsammans med Monicas tre barn. Senare i veckan kommer också fler kusiner dit och det blir fullt i de båda husvagnarna som står uppställda en bit från varandra.

– Jag var här som barn redan på 60-talet, säger Gunvor.

@NA Fråga:Berätta, vad är tjusningen med Torp?

– Det är lugnt och fridfullt.

– Och så kan barnen springa runt och leka med sina kompisar, fortsätter Monica.

– Det som är bra är också att man kan sitta här i förtältet och ändå vara med på mötena, säger Gunvor. Gudstjänsterna sänds ju i närradion och då kan man stanna i husvagnen och lyssna.

Ludvig Ingemarsson har varit på Torpkonferensen sedan han var liten bebis. Nu är han sju år och äter hallonkräm till lunch tillsammans med sin pappa Mikael.

– Det är en tradition för oss att åka hit, förklarar han. Jag har en massa kusiner och kompisar här.

@NA Fråga:Vad brukar du göra?

– Jag är med på olika saker, Kalasmöten kallas de, Ibland får man vara med i tävlingar och kan vinna godispåsar.

@NA Fråga:Vad är bäst?

– Det är roligt att bo i husvagn och så spelar Jerusalem en kväll.

Bild: ANNA WAHLGREN

Fotnot: Jerusalem är ett kristet hårdrocksband 1975.

Hjälps åt. Gunvor Eriksson och barnbarnet Ellen Bergström skrubbar färskpotatisen till middagen. Gunvor har varit på Torpkonferensen sedan 60-talet och nu tar nya generationer vid.

Mer läsning

Annons