Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga har sämre arbetsmoral

Tar ungdomar mer lättvindigt på sjukskrivningar än sina äldre kollegor?
– Äldre har en mycket starkare arbetsmoral, men det innebär inte att unga saknar moral, säger Gunnar Gillberg, forskare i arbetsvetenskap.

Annons
Många har olika arbetsmoral vad gäller att sjukskriva sig från jobbet.

Har du någonsin sjukskrivit dig trots att du inte var sjuk?”Ja, för att jag var trött eller sliten”, svarade nästan en femtedel av deltagarna födda på 1980- eller 1990-talet i en enkät från bemanningsföretaget Manpower som fick över 8000 svar.

Blankt nejAv de svarande födda på 1940-talet eller tidigare hade endast två procent stannat hemma av den anledningen. 95 procent av dem svarande ett blankt ”nej”, mot 71 procent av 80- och 90-talisterna.

”Uppluckrad arbetsmoral”– Jag tror att ungdomar har lättare för att säga ”jag känner mig sliten så jag sket i det”. Det handlar delvis om att de är uppvuxna i en tid då den här typen av arbetsmoral håller på att luckras upp, säger Gunnar Gillberg, forskare vid Göteborgs universitet.

Ny sorts lojalitetEn förklaring kan vara att unga vuxna sällan hunnit utveckla starka band till någon arbetsgivare – och till skillnad från tidigare generationer är det tveksamt om de någonsin kommer att göra det.

– Är du ung i dag så vet du att du inte kommer att stanna hos en arbetsgivare resten av livet. Du vet att du kommer att få hoppa runt på mängder av olika ställen.

I en tid av ökad individualisering och allt större svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden blir lojalitet snarare en fråga om personlig övertygelse, utvecklar Gunnar Gillberg.

– Du är inte lojal mot ett företag bara för att det råkar vara din arbetsgivare. Du är lojal mot sådant du tycker överensstämmer med det du tror på.

Lättsammare inställningGillberg tror att det förändrade lojalitetsmönstret dels kan yttra sig i en lättsammare inställning till sjukskrivningar, dels i att man står för det om man får frågan i exempelvis en enkät.

– De är nog uppvuxna i en situation där det är ganska tabubelagt att stanna hemma från jobbet om man är trött och sliten. Då ska du vara jävligt sjuk.

Sjukordlista

Sjukfrånvaro = Du är ordentligt krasslig och stannar hemma för att inte smitta arbetskamraterna.

Friskfrånvaro = Du sjukskriver dig, men är du verkligen så illa däran? Nja, kanske inte.

Sjuknärvaro = Du hostar, snörvlar och nyser – men bestämmer dig för att gå till jobbet och smitta dina kollegor.

Frisknärvaro = Du är frisk, du har ett jobb, du går dit. (TT)

Mer läsning

Annons