Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld ska tysta medier

Kairo (TT:s utsände). En enorm våg av attacker mot journalister har gjort arbetsförhållandena för världens medier extremt vanskliga i Egypten.Myndigheterna har hetsat mot utländska medier och fördömanden görs världen över.

Annons

Statskontrollerade egyptiska medier och inrikesministeriet har hetsat mot utländska journalister de senaste dagarna. En våg av attacker, misshandel, gripanden, hot och trakasserier har följt, främst utförda av civila som är lojala till president Hosni Mubarak.

Utan närvaro på gatan är det svårare att veta vad som händer, vilket många anser är regimens mål för att utan granskning slå ner de regimkritiska.

Med så mycket våld kan främst mindre mediebolag, som inte har råd att hyra in säkerhetsbolag, få svårt att närvara.

Under fredagen stannade några mediebolag på hotellen men de allra flesta syntes på Tahrir-torget i Kairo – själva epicentrum för händelserna.

SVT-reportern Bert Sundström fördes bort och misshandlades mycket svårt i torsdags. Hans tillstånd var på fredagen stabilt. Sundström har sticksår i ryggen och en skallskada, men inga inre skador har hittats.

– Han har varit vid medvetande, hur det är just nu vet jag inte. Han har sovit hela natten, säger Carlsson divisionschef för SVT:s nyheter, till TT.

Egyptiska armén har fått order om att hjälpa utländska journalister och skydda dem från de civilklädda våldsverkarna, uppger regeringen.

Premiärminister Ahmed Shafiq har bett armén underlätta för utländska medier och stoppa inblandning i deras arbete, uppger egyptiska regeringen.

På fredagen attackerades ändå al-Jaziras kontor i Kairo av okända gärningsmän som slog sönder utrustning. Den Qatarbaserade tv-kanalen förbjöds förra helgen av myndigheterna i Egypten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallar våldsanvändningen oacceptabel.

– Det är väldigt viktigt att Egypten nu i alla dess former avstår från våld och visar respekt för internationella regler och möjligheter för journalister att vara verksamma.

USA, EU och många andra aktörer har också fördömt händelserna. På fredagen gjorde Ryssland det samma.

Mer läsning

Annons