Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar föräldrar för risker med populär barndryck

Drycken slush kan ha negativ effekt på barn. Nu varnar Livsmedelsverket för att föräldrar inte uppmärksammar varningen som finns på dryckens innehållsförteckning.

Annons
OBS! Bilden har inget med texten att göra utan är en genrebild.

"Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration", står det på innehållsförteckningen till drycken slush, skriver Expressen.se.

Ett färgämne i drycken kan ge känsliga barn hudutslag, feber och eksem. Livsmedelsverket menar att det är problematiskt att slush säljs till barn och föräldrar som inte tänker på att slush kan påverka deras barn negativt.

– Det här är mycket bekymmersamt. Säljs det till barn är det viktigt att föräldrar får veta om riskerna, säger Evelyn Jansson Elfberg, ämneskoordinator på Livsmedelsverket, till Expressen.

Märkningen på slushprodukten är väldigt ovanlig, enligt Elfberg.

– Man kan tycka att det inte ska gå att sälja produkter med en sådan varning över huvud taget. Det här är något som man förstår att föräldrar vill veta om. Man vill veta om en sådan märkning finns eller inte. Men i dagsläget får man se till att man frågar den man köper av. Eller kanske hitta något som är nyttigare för barnet att dricka, säger Evelyn Jansson Elfberg.

En förälder som uppmärksammat etiketten varnar andra föräldrar på Facebook för drycken. Inlägget har spridits över 17 000 gånger och flera föräldrar är oroliga.

– Jag insåg att många föräldrar som köper slush kanske inte ens reflekterar över detta, vilket jag själv heller inte har gjort tidigare, säger Matilda von Rosen till Expressen.

Varningen som finns på slush-etiketten infördes 2010. Den finns på samtliga produkter som innehåller ett ovanligt färgämne som tidigare varit förbjudet i Sverige. Men när Sverige gick med i EU är azofärgämnen tillåtet i vissa livsmedel, men inte i glass eller saft. (NA)

Mer läsning

Annons