Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visslarens identitet måste kunna skyddas

Efter ett halvår av mutanklagelser mot anställda inom Göteborgs stad är hans uppdrag tydligt: att skapa ett whistleblower-system som får människor att våga tipsa om korruption och andra oegentligheter.

Annons

– Det som hänt kan hända igen. Men vi ska göra vad vi kan för att förebygga, säger Gunnar Andersson, förste stadsjurist i Göteborgs stad.

Han har haft en hektisk tid sedan Uppdrag granskning i våras avslöjade missförhållanden inom Göteborgs stad. Sedan dess har flera förundersökningar inletts och inom kort väcks det första åtalet.

– Granskningen har gjort staden en väldig nytta, även om många anställda inte upplever det så just nu.

Redan för 20 år sedan hörde Gunnar Andersson påståenden om oegentligheter inom kommunens förvaltningar och bolag. Då arbetade han som åklagare, med ekonomisk brottslighet.

– Men det var just påståenden. Då hade vi inte de ingångar i verkligheten som medias granskning har skapat i dag.

Nu ansvarar Gunnar Andersson för det framåtriktade arbetet: att arbeta fram förslag på bättre regler och rutiner för kontroll och ett fungerande whistleblower-system. Något som även diskuterats i Örebro.

– Vi måste skapa så stor osäkerhet som möjligt för den som vill agera korrupt. Ett whistleblower-system är en del av det arbetet.

Ett problem är, menar han, att alla inkommande uppgifter till en kommun är allmänna och därmed i normala fall offentliga - det vill säga vem som helst kan begära ut dem.

– ”Visslaren” måste kunna lita på att hans identitet inte röjs, säger Gunnar Andersson.

– Men ”visslaren” kan också komma med felaktiga uppgifter och i värsta fall bara vilja skada någon. Därför måste även den som pekas ut ha ett rättsskydd.

Gunnar Andersson tror att den sekretesslagstiftning som kommunerna omfattas av kan behöva förändras, eftersom kommunen i bland kan behöva hemlighålla vilken typ av information man har fått in.

– Det kan man redan i dag, om det finns misstanke om brott. Men enskilda tips är inte alltid nog för att misstänka brott. När däremot flera likartade tips kommer in så kan man börja lägga pussel som pekar i en viss riktning. Och då behöver man få göra det. Ostört.

Men Gunnar Andersson vill inte bara lägga fokus på vad Göteborgs stad behöver göra. Korruption kräver två parter: den som mutar och den som låter sig mutas.

– Uppdrag granskning har haft någon som informerar dem. Det har inte vi och måste därför se till att vi hittar den här informationen själva. Eftersom den ofta finns hos leverantörerna kan man möjligen skriva in etik- och moralparagrafer i leverantörsavtalen som tydliggör att det här är ett ömsesidigt ansvar.

Whistleblower-system och bättre kontroll och rutiner i all ära. Utan utbildning och ett grundligt etikarbete som omfattar alla anställda kommer man inte långt, menar han.

– Hade vi i Göteborg haft ett bra, tydligt ledarskap förankrat i en värdegrund som är tydlig för alla anställda hade vi antagligen aldrig hamnat i den här situationen. Men nu är vi där och får helt enkelt försöka lära oss av det som har hänt.

Mer läsning

Annons