Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: All information kan inte vara fri att dela

Det är med förvåning jag följer NA:s rapportering om Örebro som en ”håll käften kommun” och hur kommunen påstås ”sätta munkavle” på sina medarbetare. Jag vet inte om rapporteringen beror på naivitet, okunnighet eller vad som ligger bakom den ton som NA slår an.

Andra media rapporterar om att covid-19 utgör ett hot mot både den mänskliga och den nationella säkerheten. Det pågår kapningar för att förhindra leverans av skyddsmaterial och cyberangrepp i syfte att komma åt känslig information. Säkerhetsriskerna gör sig naturligtvis gällande även på kommunal nivå. Transporter av skyddsutrustning till vårdboenden och att medicinsk kompetens finns att tillgå gäller hela samhället.

Vikten av att informationssäkerhet upprätthålls betonas av ledande säkerhetsexperter av lätt förklarliga skäl. NA gör uppenbarligen en annan bedömning av det nationella läget. Såväl NA:s chefredaktör som ledarskribent hävdar att det inte finns några begränsningar när det gäller att offentliggöra uppgifter som hanteras av Örebro kommun i krishanteringsarbetet.

Som läsare bör man kunna förvänta sig att en av Sveriges största dagstidningar tar den aktuella utvecklingen på allvar istället för att trivialisera situationen och förlöjliga arbetet med att hantera den aktuella pandemin.

Meddelarfrihet tjänar demokratin, om det är alla överens, men den är inte absolut. Som medborgare anser jag att vikten av att skyddsvärd information inte når fel mottagare är långt mycket viktigare än att NA får del av den.

”ME”

Örebro

Svar direkt:

Vi har aldrig påstått att meddelarfriheten gäller allt. Men Örebro kommun har gett uttryckt för tolkningar som gör meddelarfriheten obefintlig.

Lars Ströman

Politisk redaktör, NA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel