Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Äntligen dök orienteringen upp hos sporten

Annons

Örebro Äntligen ett livstecken att orienteringen fortlever, jag trodde den finaste och bästa idrotten, där alla kan vara med, från förskoleelev upp till 100 åring, som omfattar allt från motionär till yppersta världseliten, var död i länet, litet undantag i Hallsberg genom OK Tisaren, ol-gymnasiet och skribenten Barbro Isaksson (med NA Sydnärkedel).

Som gammal orienterarälskare har jag letat i NA efter referat och resultatlistor, förgäves. Som säges: ”syns man inte finns man inte.” Jag har förståelse för att NA:s sportredaktion ligger lågt, sporten saknar i dag både elit (finns några få undantag) och utåtriktning. Jag mins när orienteringen krigade om NA:s helsidor med fotboll och ishockey. Orienteringen hade även egna skribenter, jag minns med saknad Ville Zetterling, Åke Magnusson och Alf Eriksson med flera.

I år fyller sporten 100 år

Jag vill inte tro klubbarna fallit tillbaka i ett gammalt idealistist mönster. ”Det får gå som det går.” Vill man någonting med sin förening, är elitsatsning ett krav. Elit skapar elit, bredd, mångfald och lockar ungdom. I Örebro finns, (förhoppningsvis fortfarande) tre stora OL-klubbar KFUM, Hagaby GOIF och Almby IK. Samtliga har skördat stora framgångar, framförallt Hagaby och Almby med sina 10-milasegrar och med världsmästare i sina led. 10-mila har i år nyligen gått av stapeln, var ingen med, inte ett ord har stått att läsa i tidningen.

I år fyller sporten 100 år, samtidigt är det 40 år sedan Almby IK räddade, ”Sveriges internationella 5-dagarsoreintering” i dagligt tal O-ringen, från förgängelse. Arrangemanget var nedläggningshotat, inget distrikt vågade ta på sig detsamma efter den hårda kritik man fick efter 1976 års ihjälstressade älgar.

Klubbledare ta vara på jubileumsåret se till att orienteringen får den uppmärksamhet den förtjänar. Det häger på er, det finns en klyscha som säger ”ett företag och en förening är så bra som dess ledning”

Kom i gen, Närkedistriktet har mycket gamla fina meriter, det finns väl också fortfarande ett förbund?

Rolf Gunnarsson

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons