Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att byta coronastrategi

I februari-april skrev jag tre insändare med rubrikerna ”Ge inte coronaviruset öppen gata in i landet”, ”Höj beredskapen för en pandemi,” samt ”Vi har reagerat för långsamt.”

Jag tycker Folkhälsomyndigheten (FHM) gjorde precis tvärtom. Sverige har nu lika många dödsfall som våra grannländer tillsammans! Vi räknas som ett rejält smittat land, är till exempel inte välkomna som turister till Cypern!

Till en början kallade jag corona för ”resevirus,” på grund av att det kom snabbt från Kina till Norditalien och därifrån till bland annat Stockholm efter sportlovet. Jag hävdade innan dess vikten av snabbt insatta åtgärder. Reserestriktioner, karantän, nedstängning av samhället.

Jag har på sistone börjat läsa andra expertråd förutom FHM. Det råd jag mest tror på är att vi nu måste byta coronastrategi. Viktigt då att testa, identifiera smitthärdarna för att få ner spridningen, så länge vaccin saknas. Risken är nog annars ett onödigt utdraget förlopp. Jag är inte heller säker på att vi får ”andra våg”, snarare enskilda utbrott av viruset.

När det gäller corona i äldreomsorgen, tror jag inte man hann värja sig, då viruset hade fritt inträde i Sverige. På vård/demensboenden har man säkert gjort vad man kunnat.

När det gäller hemsjukvården borde mycket kunna förbättras: mindre byråkrati, ökat teamarbete, bättre scheman och utbildning, färre personal per vårdtagare, för att stå emot smitta. Det kommer man dock inte att klara inom tiden för denna pandemi, om ens någonsin!

”Per – pensionär”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel