Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Det är inte skolans fel att ungdomar är stökiga

Svar  till ”Trött Norabo”, NA den 15 september.

Det är så lätt att skylla allt på skolan. Vi har trafikundervisning i skolan, så det funkar. Det som inte funkar är föräldrarna och konsekvenserna hemma. För 10-15 år sedan, när jag började jobba som lärare, då förstod föräldrarna att de hade huvudansvaret för sitt barn eller sina ungdomar. När deras barn misskötte sig på något sätt blev det omedelbara konsekvenser hemma.

Om man i dag, i ett samtal med föräldrar, påpekar att deras barn inte har gjort sina läxor till exempel ex får man till svar: ”Ja, men hen vill inte.” Om man påpekar att hen kör för fort med sin EPA eller spelar för hög musik på kvällarna får man till svar: ”Ja, vi har pratat med hen, men hen tycker inte att det är viktigt att följa trafikreglerna”. Jag har till och med haft en pappa som skrattade och sa: ”Visst är det coolt när de kör runt och stör. Jag hjälpte honom att trimma motorn i helgen!”

Farthinder kan vara en lösning på vissa ställen och nya regler mot hög musik på kvällar/nätter. Men det måste bli rejäla konsekvenser, både för ungdomarna och föräldrarna, som låter 16-åriga barn susa runt i fordon som lätt kör om oss på en 50-väg. Dra in föräldrarnas körkort en månad till exempel och förbjud tonåringen att ta körkort vid 18-årsålder. Höj ålder med ett år varje gång polisen tar hen för något trafikbrott. Men: Sluta skyll på skolan!

”Martin”

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel