Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Måste jag förhandla med gärningsmannen för att få mitt skadestånd?

Annons

2017 gick en onykter kille runt och slog på parkerade bilar med ett tillhygge. Min bil som jag lånat ut till sonen vid det här tillfället fick en stor buckla bak. Tur i oturen fanns det vittnen som filmade händelsen och ringde polisen så gärningsmannen blev gripen. Vi gjorde en polisanmälan Sedan händer ingenting på 1,5 år. Jag åker på att betala självrisken på 3 000 kr .När alla kvarnar malt färdigt har det varit rättegång och gärningsmannen, som är dömd för brott tidigare, döms nu för skadegörelse och ska betala skadestånd. I brevet från tingsrätten står det att vi själva ska ta kontakt med den dömde för att komma överens om hur betalningen av skadeståndet ska gå till.

Man häpnar och tror inte att det är sant. Vem vill skapa en kontakt med den här killen? Läser brevet om och om igen, är det något jag missat? Nej ska vi få pengarna måste jag själv ringa upp den dömde.

Vore tacksam för ett svar från tingsrätten. Gäller det alla brott att man själv ska ta kontakt med gärningsmannen?

”Låter inte klokt”

Kumla

Svar direkt:

Den som ska få skadestånd kan även få hjälp från Kronofogdemyndigheten att driva in skadeståndet.

När tingsrätten dömt ut skadestånd, kan den tilltalade betala direkt till den som ska få skadeståndet. Den som ska få skadestånd kan även få hjälp från Kronofogdemyndigheten att driva in skadeståndet. När domen vunnit laga kraft skickar domstolen en kopia av domen till Kronofogdemyndigheten, som kontaktar den om ska få skadeståndet och frågar om denne vill ha hjälp att driva in skadeståndet.

Om man vill ha hjälp ska man fylla i Kronofogdemyndighetens blankett och skicka tillbaka den. Kronofogdemyndigheten undersöker då gärningspersonens ekonomi och ser till att den som ska få skadeståndet får det, om det är möjligt. Det är oftast kostnadsfritt. Det är samma tillvägagångssätt oavsett vilket brott som skadeståndet grundar sig på.

Registrator

Örebro tingsrätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons