Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: När andra kämpar mot viruset: Ett ”måste” att festa?

Spridningen av coronaviruset ökar igen och är störst bland de som är 20-29 år. Studenter tycker att de måste ha fester och partaja, det är ett ”behov” som måste tillfredsställas.

I andra vågskålen har vi den vårdpersonal som vände ut och in på sig själva för att klara vården av coronasjuka patienter. De svettades och fick skavsår av skyddsutrustningen. De var törstiga men drack inte för de hade inte tid att gå på toaletten. Det tog tid att ta av och på skyddsutrustningen och man ville inte slösa med den.

Nu har vi människor som inte blir friska utan varit sjuka så länge att de utförsäkras från Försäkringskassan. Det finns en lång kö av patienter som väntar på operationer och som kommer att få vänta ännu längre eftersom en del har ett så stort festbehov. Vårdpersonal som i somras inte fick fyra veckors semester riskerar att inte kunna ta ledigt under hösten heller på grund av vårdköer och att de coronasmittade ökar igen.

Folk blir av med jobben, företag går i konkurs, idrotts- och kulturarrangemang ställs in, men det väger lätt för de människor som ”måste” festa, gå på middagar och dansa. De som varit sjuka försöker varna om hur otäckt det är att vara sjuk och hur svårt det är att försöka återfå de funktioner de förlorat. De middags-, fest- och danssugna hör inget.

Att hjärnan inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern kan förklara en del, men de två partiledare som tyckt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte gäller dem är båda äldre än så. Både de och studenterna verkar leva i en odödlighetsbubbla där man saknar förmåga att ta ansvar och tänka på konsekvenserna utan bara gör en riskbedömning utifrån sina egna ”behov”.

Elisabeth Hammar

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel