Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Slut med fläsk på Universitetssjukhuset i Örebro

Annons

Nu har man stoppat servering/tillagning av all fläskkött i kosten på USÖ universitetssjukhuset i Örebro. Ingen julskinka eller ärtsoppa med fläsk till patienterna! Detta är bekräftat av till förordnade kostchef. Endast patienter med önskekost kan få griskött! Då ska det ordineras av läkare/dietist, hur många har önskekost och troligen är då inte kött det första som ordineras!

Motivering: att hålla nere svinn och att nå hållbarhetsmålen!

Trams menar jag. Griskött är väl inte mindre hållbart eller miljöpåverkande än andra köttslag. Det finns lokala grisuppfödare samt lokala slakterier som förädlar råvaran. Att exkludera köttätare och då av griskött ter sig ytterst diskriminerande mot huvudparten av patienterna och vad säger de lokala grisuppfödarna? Man kan också undra om detta beslut har baserats på en undersökning bland patienterna över huvudtaget? Eller är det politiskt förankrat i regionledningen?

Att ändra menyer och göra smartare val i recept kan man väl göra med griskött också. Detta beslut ger enbart upphov till flera frågor och funderingar samt skapar irritation bland patienterna och de anställda vid sjukhuset. Man utökar antalet rätter men exkluderar griskött, mycket ologiskt. Det påverkar också både djuruppfödare samt företag som vidareförädlar köttprodukterna.

Har man verkligen diskuterat och övervägt konsekvenserna av beslutet samt vilka alternativ som kan finnas? Man undrar om det finns andra skäl bakom detta vansinniga beslut?

”Fläsk och bruna bönor”

Kumla

Läs Region Örebro läns svar här.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons