Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför ska vi ha vildsvin i Sverige?

Sedan 50-talet har jag läst om hur jägarna vill ha vildsvin i Sverige, då de en gång funnits i Sverige. Men på den tiden gick det varg i flock över hela Sverige. Nu vill jägarna inte ha nämnvärt med varg i markerna, men vildsvin att jaga. Ett fåtal jägare strävar efter att hålla antalet grävlingar nere så att vi får fler markhäckande fåglar kvar. Orre, tjäder och dylikt finns ju knappast nu när vi har så många grävlingar i markerna. Så visst kan man undra hur jägarna tänker. Man kan ju undra varför rådjuren kommer in i våra trädgårdar? Kan det bero på att jägarna vill ha mycket att jaga, så antalet rådjur blivit för stort för skogarna?

Ja, människan förnekar sig inte. Vi vill både ha och äta kakan allt för ofta. Ska vi ha vildsvin i Sverige kanske vi ska ha vargflockar som sköter balansen i naturen istället för jägarnas regler. Visserligen hör människan till balansen i naturen. Men hur fungerar det i praktiken?

Rune Jakobsson

Hökerum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel