Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt som sker påverkar oss

Annons

Jag blir bara så trött på allt tjafs om påverkan av barnen vid skolavslutningar i kyrkan. Visst är det så att allt vi är med om påverkar oss. Men nog handlar det mycket om frekvens?

Ett besök à 50 minuter i en kyrka där Jesus hänger på korset, glasmålningarna är för långt bort för att kunna tydas och prästen talar i fem minuter om väldigt allmänmänskliga företeelser som sommarkänsla och att önska varandra ett gott liv: Hur stor påverkan har det egentligen bland allt annat som finns i barnets liv som tv-spel, musik, filmer, dataspel, vänner och dig som förälder?

Jag är övertygad om att det barn som får lära sig att det är till köpcentret man åker varje helg, löper stor risk att påverkas så att man i sin livsåskådning blir väldigt konsumtionsinriktad. Men det är väl helt okej att konsumtion blir det jag fäster mitt hjärta vid, för då mår samhällsekonomin bra och därmed vi, eller?

Jag är också övertygad om att det barn som från låg ålder får inlemmas i en idrottsförenings varma famn, i dagens läge där det verkar vara kutym att man ska ge allt eller inget och få får vara medelmåttor, löper stor risk att vartefter åren går utveckla en prestationsreligion, där nästan all fritid förläggs till klubbens träningar, matcher eller pengainsamlingar. Men det är väl också helt okej, eftersom idrotten också har så många goda sidor?

Dessa två exempel ger jag, för att de är exempel på sådant som vi inte brukar kalla för religion, men som lätt kan anta en religions skepnad, utan att vi är medvetna om det.

Påverkar våra barn, det gör vi alltid. Men en religionsneutral uppfostran, kan aldrig få betyda att man inte lär barnen att det finns sådant som heter människans religiösa behov och behov av att närma sig något större än en själv, för då undandrar man dem också verktygen att själva se till att tomrummet de senare i livet upptäcker i sitt inre, fylls med något gott i rätt mängd.

präst i Linde bergslags församling

Helena Björzén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons