Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angrip våldet på rätt sätt

Annons

Ännu en gång ropar tjejjouren i Örebro på att killar ska ta ansvar för ”mäns våld mot tjejer” (artikel 7/3 i NA). Jag säger som Lidbom i KU-utfrågningen 1989: trams! Tramsigt, politiskt korrekt dravel. Trams och dravelartat för att de inte tar hänsyn till fakta och har ett medvetet snävt synsätt.

Jag är man men kommer aldrig att ta ansvar för vare sig misshandel, våldtäkt, folkmord eller andra gärningar som jag inte har någon del i. Som bekant förekommer det våld även inom kvinnligt samkönade relationer och är det någon läsare, som med handen på hjärtat, kan säga att svenska feminister brukar uppmana Sveriges alla kvinnor att ta ansvar för detta våld? Svar nej.

Vidare är våld inom manligt samkönade relationer också vanligt. Ska offren i dessa relationer ta ansvar för det våld de utsätts för? Feministernas budskap har under flera årtionden varit att ”inte skuldbelägga offren”, men tyvärr gäller det bara i vissa fall.

Själv såg jag som liten hur min styvfar misshandlade min mor så att blodet stänkte och jag tillbringade åtskilliga nätter på akutboenden runt om i landet. Jag bad aldrig om det utan ville ha en normal uppväxt, men som den duktiga feminist jag borde vara så ska jag likt förbannat dela ansvaret med min brevbärare, frisör och styvfar.

Vill man hantera det här problemet så måste man angripa det på rätt sätt. Män slår inte för att de är män eller för att offren är tjejer. De flesta män är inte det minsta våldsamma och som ung man löper du faktiskt större risk att utsättas för utomhusvåld jämfört med en jämnårig tjej, men det nämner tjejjouren över huvud taget inte.

Däremot är alkohol ofta inblandat så börja där i stället.

Örebro

”Trötter”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons