Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet mot droger börjar i hemmet

Annons
Det gäller att ge barnen det som gör dem trygga harmoniska och så vidare, och vana vid regler och gränser, en uppfostran inte bara med omtanke och kärlek utan en påverkan att göra sitt bästa.

Replik  till Lars Strömans ledare om droger i skolorna den 7 januari.

Du har rätt i att alla myndigheter som har med detta problem att göra, måste samarbeta mycket effektivare, men det finns flera orsaker till problemet som måste synliggöras.

En polischef utfrågades i Aktuellt för några dagar sedan om vad polisen gör för att förhindra de grova våldsbrotten och alla skjutningar. Fängelserna är fulla så han menade att polisen gör en hel del. Men han sa en sak som sällan uttalas; hemmens betydelse för att förebygga.

Detta gäller förstås också droger bland ungdomar. Att börja ”fostra” när barnen går på högstadiet är ju för sent. Skall man kunna förebygga, måste det göras redan när barnen är små.

Barn måste från början få det som gör dem trygga harmoniska och så vidare, och vana vid regler och gränser, en uppfostran inte bara med omtanke och kärlek utan en påverkan att göra sitt bästa, ta vara på möjligheter, ett få en vana att göra rätt på olika sätt. God kontakt mellan föräldrar och barn är viktig hela livet.

Samhället behöver tala om för föräldrar vad som förväntas av dem. Ett sätt kan vara att börja med föräldrautbildning när man väntar barn. Då kan många få veta vad samhället förväntar sig av oss som föräldrar, även de som nyss har kommit till Sverige. Den kostnaden lönar sig säkert på sikt och den kan förhoppningsvis ge mindre droganvändning och mindre gängkriminalitet.

”Storåbo”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons