Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avdrag med förfelat syfte

Annons

Politisk maktlystnad var orsaken till lanseringen av jobbskatteavdraget, som aldrig syftat till och inte heller kunnat fungera som en nämnvärd stimulans till arbetsmarknaden. Den slutsatsen bygger på följande analys.

Arbete har alltid utförts utan jobbskatteavdrag, men Moderaterna kläckte idén att kunna utnyttja skattemedel till röstköp, genom att muta en hel generation väljare som man annars aldrig skulle nå, för att köpa regeringsmakt med hjälp av statens egna presumtiva tillgångar. Metoden för tankarna till affärsvärldens bolagsplundringar, vilket är kriminellt. Detta stör tydligen inte regeringens metoder.

Om avsikten varit stimulans till ökad konsumtion hade självklart resurserna fördelats till dem med störst behov av ökad köpkraft i stället för, som nu, huvudsakligen dit där dessa behov inte finns och därmed ingen konsumtionsökning. Alltså kan en sådan avsiktsförklaring avfärdas som en ren lögn.

Hade avsikten i stället varit att stimulera den outnyttjade arbetskraften till att söka arbete hade givetvis en skärpning gjorts mot den målgruppen, genom att anpassa a-kassan till en arbetsmotiverande nivå.

De som då finge svårigheter med ekonomin kunde erbjudas överlevnadskurs hos någon av de cirka 1,8 miljoner pensionärer vilka i decennier bestulits av skrupelfria politiker från såväl höger som vänster till att ofta leva på runt 50 procent eller mindre av tidigare lön enligt uppgift. Alltså kan även en sådan avsiktsförklaring avfärdas som lögn.

Därmed är de uttalade argumenten för jobbskatteavdraget slagna i spillror och kvar står bara lögnerna, och Moderaternas demagogiska väg att köpa regeringsmakt till priset av enorma cirka hundra miljarder kronor per år i ”mutor” helt utan samhällsnytta.

Ett nytt enande parti för de 1,8 miljoner drabbade är nog enda räddningen bort från Moderaternas flagranta diskrimineringspolitik. Tyvärr är Socialdemokraterna en nästan lika dålig motsatt ytterlighet som Moderaterna med ibland samma politik, men i annat syfte.

Arboga

”Ruben Shackensparre”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons