Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär kvitto när du handlar

Annons

20 miljarder skattekronor försvinner varje år på grund av att köp inte slås in i kassaregister. Fusket ger minskade skatteintäkter och snedvrider konkurrensen för de seriösa företagare som gör rätt för sig. Genom att alltid be om kvitto kan örebroarna motverka skattefusk och bidra till en rättvis konkurrens, skriver Skatteverket och Svensk Handel.

Enligt en rapport från Skatteverket försvinner varje år uppskattningsvis 20 miljarder kronor i skattepengar på grund av svarta pengar inom handeln, på restauranger och inom andra branscher där konsumenter betalar varor och tjänster med kort eller kontanter. Fusket beror i huvudsak på att alla köp inte slås in i kassaapparaten och därmed inte kommer in i företagets redovisning.

Det är inte bara den skattefinansierade välfärden som drabbas när någon fuskar med skatten. Lika allvarligt är att konkurrensen snedvrids för den stora majoritet seriösa företag som vill göra rätt för sig. För en pizzeria, blomsteraffär eller kiosk, som vill göra rätt, kan det innebära ett man måste lägga ned verksamheten om konkurrenten tvärs över gatan dumpar priserna genom att inte betala sina skatter.

För att skydda seriösa företagare från illojal konkurrens och motverka skattefusk trädde därför förra året en ny lag i kraft som innebär att företag som tar betalt kontant eller med kort måste ha ett godkänt kassaregister och erbjuda kunden ett kvitto vid varje försäljning. Kvittot garanterar att köpet har slagits in i och registreras i kassan.

Det är fortfarande för tidigt att analysera effekterna av den nya lagen och Skatteverket har ännu inte gjort någon utvärdering. Men den redovisade omsättningen har ökat kraftigt i flera av de branscher där många företag omfattas av lagen. Skatteverkets statistik visar att den redovisade utgående momsen för restauranger ökade med sju procent under 2010. För frisörer är siffran elva procent. Även om konjunkturen har varit god under året tyder detta på att den nya lagen påverkat utvecklingen.

Men det räcker inte att näringsliv och myndigheter tar krafttag. Också allmänhetens bidrag behövs. Ta alltid emot kvitto när du erbjuds det. Och be annars om det. Det är bästa sättet att motverka skattefusk och stödja schyssta företagare.

Regionskattechef

Skatteverkets Mittregion

Lars Altsäter

Svensk Handel

Pernilla Seger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons