Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär legitimation först

Annons

Då och då kan man läsa om att en man blev frikänd för våldtäkt av minderårig flicka på grund av att det inte gick att bevisa att mannen visste att flickan var under 15 år.

Det är det här beviskravet i lagen jag vänder mig mot. Många gärningsmän går fria på grund av att det ju oftast är mycket svårt att bevisa att den åtalade kände till flickans ålder.

Jag förmodar att en krögare som serverat minderåriga sprit inte kan komma undan sanktion, för att det inte gick att bevisa, att han kände till gästens ålder. Det är hans ansvar att i tveksamma fall kontrollera om gästen är myndig.

Likaså kan inte en langare komma undan straff genom att skylla på, att han inte visste att köparen var minderårig.

När det gäller att ha sex med mycket unga flickor krävs tydligen inget ansvar från mannen att kontrollera flickans ålder. Man kan tycka, att män som ägnar sig åt detta antingen borde begära legitimation av flickan eller ta risken att få stå sitt kast och bli dömd för våldtäkt, om det visar sig att hon var minderårig.

Förutom att många förövare går fria som lagen nu är utformad, tvingas polis och åklagare att lägga ner stora resurser på ett ofta fruktlöst sökande efter bevis. Med en enkel lagändring skulle det inte behövas. Är flickan under 15 år handlar det om våldtäkt.

Jag skulle uppskatta mycket, att få en kommentar till detta från någon representant för rättsväsendet.

Nora

”Juridikintresserad”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons