Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelmotionär lever farligt

Annons

Som cykelmotionär lever man ganska farligt när man ska samsas med biltrafiken. Jag försöker undvika de mest trafikerade vägarna för att minimera risken. Det bör dock sägas, att merparten av bilisterna respekterar oss cyklister, men ibland – alltför ofta – blir man omkörd av bilister som inte ger en mycket utrymme på vägkanten.

Det är ganska obehagligt och jag brukar hytta med knuten näve i förhoppningen att bilföraren tittar i backspegeln.

Men det jag blev vittne till för ett tag sedan, kräver en kraftigare reaktion: På den smala Vretstorpsvägen alldeles utanför Askersund, på en femtiosträcka, blir jag omkörd av en bil utan problem. Från andra hållet kommer två flickor i tioårsåldern ordentligt cyklande på vägkanten. Bakom dem en vit bil. Jag tar för givet att föraren ska bromsa in och vänta med sin omkörning tills den bil som just kört om mig har passerat flickorna, men icke. Han kör om flickorna samtidigt som han möter den andra bilen.

De är bara tur att det gick bra. Jag hytter förstås med näven som jag brukar, men det kunde jag besparat mig. Han såg mig inte ens eftersom han var koncentrerad på sin mobiltelefon.

Apropå telefoner och bilkörning. En utredning föreslog nyligen att man inte ska införa förbud mot telefonanvändning under bilkörning i Sverige eftersom de flesta ändå skulle strunta i förbudet. Ett märkligt sätt att resonera. Med samma logik kan man ju ta bort hastighetsgränserna eftersom så många ändå struntar i dem, eller ta bort kravet på nykterhet i trafiken eftersom det finns de som kör onyktra i alla fall.

Askersund

Alf Anneborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons