Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är en mänsklig rättighet att be om hjälp

Annons
I en västerländsk demokrati är mänskliga rättigheter en viktig beståndsdel, man får söka hjälp på många sätt så länge man inte bryter mot lagen.

Svar på insändare om tiggeriförbud också i Askersund, NA den 2 januari.

Christer Eriksson hoppas att det förbud mot tiggeri som nu godkänts på några få platser i skånska Vellinge också ska bli verklighet i Askersund.

Som motivering anger han att tiggeri inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

Jo, Christer Eriksson, det är just i ett demokratiskt samhälle som tiggeri hör hemma. I en västerländsk demokrati är mänskliga rättigheter en viktig beståndsdel, man får söka hjälp på många sätt så länge man inte bryter mot lagen.

Att både sverigedemokrater och moderater vinner många röster på sin njugga inställning till romer som tigger är beklagligt och pekar mot den nedmontering av ett oberoende domstolsväsende och en fri press som är på gång i bland annat Polen och Ungern.

Därför är det så viktigt att fortsätta kampen mot den retorik som breder ut sig inte minst i sociala medier. Och det bifall som gavs för förbud i Vellinge av Högsta förvaltningsdomstolen kommer förhoppningsvis att underkännas av Europadomstolen för mänskliga rättigheter (som också är svensk lag) för att vara diskriminering av folkgrupp.

Per Kahnberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons