Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dra a-kasseavgift på skatten

Annons

Örebro. Då jag efter snart tjugo år bytte arbetslöshetskassa upptäckte jag att jag sparade drygt 2 500 kr per år. Vid arbetslöshet får alla som tillhör någon a-kassa av staten ut samma procent av lönen oavsett yrke, boende etcetera. Dock betalar vi väldigt olika i avgift bara för att man hamnat i ”fel” yrke. En 18-årig diskare kan ha tre gånger så hög avgift som en medelålders direktör. Att fackavgiften är olika är i alla fall lite mer logiskt då det är fristående organisationer och där man lättare kan välja bort den beroende på eget behov.

A-kassan däremot är mer eller mindre ett måste för arbetstagaren som en inkomstförsäkring då ett arbete som känns tryggt ändå kan upphöra från en dag till en annan i dagens snabba växlingar mellan vinst och förlust på den ekonomiska marknaden.

Jag läste i en artikel att a-kassans avgift var högre i arbetslöshetsdrabbade branscher, vilket för mig känns som en mycket märklig väg. Man ska inte jämföra a-kassan med att försäkra prylar där försäkringen delas ut av privata bolag och där man har ett annat urval av själva prylen som är ett val, men också i själva försäkringen och dessutom alla försäkringsbolag.

Det optimala vore att a-kassan drogs direkt via skattsedeln till staten, då står dessutom ingen utanför på grund av att man anser sig klara sig utan den, eller för att man tycker det är en onödig kostnad. Många unga vet heller knappt vad det är och ansluter sig inte, vilket är en fara om man flyttat hemifrån.

Örebro

Alexander Grenehed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons