Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen vård är guld värd för Region Örebro län

Annons
Många enkla sjukdomsfall behöver inget primärsvårdsbesök.FOTO: ERIK G SVENSSON

Det finns flera aspekter på primärsvårdens beskymmersamma situation vilket inte underlättar problemlösningen. Dels är det ett ökat invånarantal här i Örebro län, det är personalbrist vilket man försöker lösa med hyrläkare och på vissa platser även distriktssköterskor från bemanningsföretag.

Ett ökat antal patienter som söker för banala åkommor än tidigare är också en viktig parameter att ta med i beräkningen. Tidigare generationer har hanterat dessa besvär med egenvård och råd från sina äldre släktingar. Allt detta sammantaget gör att det finns mindre vård att tillgå för dem som verkligen behöver vården. Hur ska vi tillsammans kunna lösa detta?

Arbetsgivaren, landstinget måste göra arbetsmiljön drägligt för våra läkare och alla annan personal på vårdcentralerna.

Läkarna bör begrunda hur deras etiska kod rimmar i förhållande till att vara hyrläkare. Är det den kroniskt sjuka patientens hälsa som är det främsta målet?

Invånarna bör överväga om de verkligen behöver söka vård för sin åkomma eller om man kan prova egen vård. Vila och vätska är grundläggande vid virusinfektioner och inget som behöver ordineras av läkare.

Skattehöjning kan vara en nödvändig åtgärd för att vända skutan rätt.

”Vårdpersonal”

Askersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons