Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sport mest för äldre?

Annons

Att åka skidor är normalt en nordisk och alltså också svensk nationalsport därför att vi har snö och terräng som lämpar sig för sådan aktivitet. Sedan urminnes tider har förflyttning på skidliknande träbitar varit ett kommunikationssätt men i moderna tider blivit ett alltmer dominerande sätt att nöjsamt och effektivt motionera – den våldsamt tekniska utvecklingens allt mer nödvändiga följeslagare!

I dessa vackra vintertider är intresset för skidåkningen väldigt stort bland medvetna medelålders och äldre. De som både fattar värdet av motionen och den underbara natur som den idkas i!

Vi gratulerar oss i dessa generationer för möjligheterna att åka skidor där tiden, platserna och arrangemangen inbjuder oss och tackar dessutom!

Alla spår som spåras, alla backar som fixas med liftar som tar över det jobbigaste, alla kartor som skapas har gjort det lättare att finna platserna där vi kan trivas och motionera.

Den allra viktigaste kategorin som borde åka och glädjas åt skidåkning sviker nu! Trots vinterlov för just deras skull har deras livsmönster så förändrats att deras lust och intresse ägnas andra ting än motion eller ”fysisk aktivitet” som det kanske borde kallas för i ungdomsgenerationerna!

Det vill säga den aktivitet som är den enda lätt tillgängliga vägen till kroppslig hälsa och förutan vilken livet kan böja av i farlig riktning!

Man kan ganska lätt och snabbt finna bovarna i detta ödesdigra drama!

Där finns teknikutvecklingen som forcerar de unga till stillasittandet, där finns familjen som sedan p-pillrens tid gett kvinno-

generationerna andra möjligheter och begränsat tiden med barnen, där är skolan som krympt friluftsdagarna, där har idrottsrörelsen ökat kostnadskraven ganska mycket!

Skidåkning är kul, nyttigt och skönt – helst i sol och vacker natur!

Det vore synd om ungdomarna stöter bort en svensk nationalsport. Kratta alltså manegen ni vuxna!

Örebro

Kjell Grane

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons