Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjud fartsyndare behandling

Annons

Erbjud notoriska fartsyndare hjälp och behandling som alternativ till återkallelse av körkortet.

Det mesta vi vanliga människor tar oss för blir goda vanor till nytta för både individ och samhälle. Jag vill av egen erfarenhet påstå att motsatsen det vill säga dåliga vanor leder till problem för oss alla om inte hjälp sätts in i ett så tidigt skede som möjligt. Modern vetenskap kring människors liv och hälsa framhäver klart att dåliga vanor och beroenden går framgångsrikt att ändra med medicinsk eller terapeutisk vård.

Samhället har för länge sedan både insikt och stor acceptans till att behandla människor i olika beroendesituationer i stället för att straffa ut dem till än större besvär. Detta gäller i synnerhet vid missbruk av droger och olika beteenden till skada för individ och omgivning. Jag är av den uppfattningen att notoriska fartsyndare hör till denna kategori människor och bör erbjudas hjälp som ett alternativ till de straff, påföljder och personliga komplikationer som blir resultatet vid många körkortsingripanden.

Politiker, Transportstyrelsen och Polisens trafikenheter bör överväga och räkna på samhällsnyttan av att, likt behandling av rattonyktra, i ett tidigt skede erbjuda vård som ett komplement eller alternativ till körkortsåterkallande åtgärder. Böterna och kostnaderna för att hantera dagens alla körkortsärenden kunde delvis användas till att hjälpa och rehabilitera ”hastighetsberoende” personer i stället för att finansiera utbyggnad av trafikövervakning och administration. I det långa loppet bör samhället vinna på detta och nyttan kan säkert mätas i flera samhällsfunktioner då ett ”gott uppförande” i trafiken ger synergier i andra samhällsområden med positiv inverkan.

Örebro

”Körkortsberoende”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons