Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett prov ska inte vara avgörande

Annons

Örebro. Alla vi gymnasieelever som det här läsåret läst matte 2B, genomförde förra veckan ett nationellt prov i kursen. Hur många av oss tror ni grät både innan och efter provet? Hur många av oss tror ni kände ”yes, det här gjorde jag bra!” när vi lämnade provsalen? Jag kan med handen på hjärtat säga att detta prov var det svåraste jag gjort i hela mitt liv.

Jag ligger på en C-nivå i kursen, jag är aktiv på lektionerna och har presterat bra under de ordinarie matteproven under året. Inför provet fick jag ultimatum av min lärare; ”om du får C på nationella, får du C i kursen”. Jag är alltså värd ett C, har visat kunskap på C-nivå hela läsåret men på grund av det där nationella provet så kan jag inte få det betyg jag förtjänar för att jag inte kunde prestera just den dagen.

”Allt ni gör på lektionerna spelar roll i betyget. Räcker du upp handen och är aktiv i diskussioner kommer det vägas in i ditt betyg”. ”Nationella kan bara hjälpa och inte stjälpa”. Detta är något alla vi elever hört sedan lågstadiet, fast det stämmer ju inte när de väl kommer till kritan. Det enda som egentligen spelar roll, är hur bra du presterar på ett enda prov, ett prov på en hel 100-poängskurs, en dag, ett tillfälle.

Vad händer om man just då har en dålig dag? Om det har hänt någonting som gör att man inte kan prestera sitt yttersta just den dagen, eller att man helt enkelt inte är en person som kan skriva prov utan presterar bättre genom andra examinationsformer. Tar Skolverket hänsyn till detta? Nej såklart inte. Året är 2015, kom igen Skolverket! Ta tag i er själva, lyssna på oss elever som mår dåligt på grund av er. Vad hände med att arbeta hälsofrämjande? Kom på en bättre lösning än nationella, lyssna på oss!

Förresten, vi var många som grät.

Örebro

”Gymnasieelev åk. 2”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons