Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ beslutet från 1980

Annons

Med tre ledamöter frånvarande och ingen som avstod från att rösta kunde 174 ledamöter mot 172 genomdriva ett beslut om att permanenta antalet kärnreaktorer i Sverige. Beslutet innebär att nya kärnkraftverk får byggas i takt med att gamla verk stängs och att antalet reaktorer inte får överstiga dagens tio. Samtidigt beslutade riksdagen att öka summan i skadeståndsansvar för innehavare av kärntekniska anläggningar till 1,2 miljarder euro.

1980 fattade den dåvarande riksdagen beslutet att avveckla kärnkraften till 2010, det vill säga i år! Avvecklingen skulle ske i den takt som kärnkraftsverken tjänade ut tekniskt och ekonomiskt. Samtidigt skulle stora satsningar göras för att utveckla alternativen, alternativ som skulle bygga på långsiktigt hållbara, förnyelsebara, energier.

Beslutet fattas dagen efter att British Petroleum, efter starka krav från USA:s president Barack Obama, gått med på att bygga upp en fond på 20 miljarder dollar (176 miljarder kronor, 17,6 miljarder euro) för att klara ut de skadeståndskrav som oljekatastrofen i mexikanska golfen medför.

Det är samtidigt inte känt vad kostnaderna för Tjernobylkatastrofen blir. Vad är kostnaden för de omedelbara åtgärderna av räddningsinsatser, evakuering, avlysning av hela området (vi pratar om en landsdel) för oöverskådlig tid framöver och det produktionsbortfall som skett och som kommer att ske. Döda och för livet skadade oräknat.

Om ett reaktorhaveri sker, och det är faktiskt sannolikt för det har hänt redan (Tage Danielsson), i samma ringa omfattning som i Tjernobyl, så är det skadeståndsansvar som kan ställas på reaktorinnehavarna futtiga 1,2 miljarder euro och det gäller i de befintliga anläggningarna liksom för de nya som ska ersätta dem.

Oljan i mexikanska golfen går att hjälpligt sanera bort även om det kanske tar generationer och den olja som tas upp vid saneringen kan fortsatt användas som energi.

Ett område som är kontaminerat med radioaktivt nedfall däremot är förlorat för all överskådlig tid. Skadeståndet för den som orsakar en sådan skada i Sverige kan bli upp till 11.5 miljarder kronor, även om skadan bara i ekonomiska termer blir hundrafalt högre.

Ett förnuftigt beslut hade varit att följa riksdagens beslut från 1980!

Örebro

Per-Erik Andersson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons