Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följer fler efter i Ekmans spår?

Annons

Örebro. När en viss potentat blir gammal blir han religiös, brukar det heta. Men det kan inte sägas om sektledaren Ulf Ekman som med järnhand styrt Livets Ord i Uppsala och inspirerat en lång rad utbrytarförsamlingar i landet – bland annat Kristet Center i Örebro. Hans karriär inleddes som präst i Svenska kyrkan, för trettio år sedan grundade han Livets Ord och konverterar nu till Katolska kyrkan.

Lite äldre kyrkligt intresserade kommer ihåg den uppståndelse Ekmans alla predikningar orsakade. Det var inte bara Katolska kyrkan som förkastades utan också svenska kyrkor i allmänhet. Och han gjorde det ena uttalandet efter det andra som fick präster och makthavare att gå i taket. Det mesta är dokumenterat, bland annat uppmanade han inför ett val till förbön mot socialismen som han menade var en ond ande. Han predikade framgångsteologi och när vågorna gick som högst fick han i direktsänd tv försvara sin åsikt att det var synder som hindrade en sjuk person att bli frisk vid förbön.

Förvandlingen från friförsamling till världskyrka med någon miljard medlemmar kan tyckas obegriplig, och vad ska nu hända med självbilden hos alla friförsamlingar som haft Ekman som ”påve”? Kommer vi att få se masskonverteringar till ursprunget?

Men det finns likheter, både Livets Ord (med förebilderna i USA) och katolska kyrkan har en kulturkonservativ människosyn, båda kämpar till exempel mot fri abort. Återstår att se vad Ulf Ekman själv ska göra i framtiden. Att han kommer att upphöjas till helgon i strikt katolsk mening är väl inte det första man tänker sig?

Örebro

”PEKA”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons