Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjud alla kärnvapen

Annons
Ber för fred. En kvinna ber framför en mängd papperslyktor. I bakgrunden syns den upplysta domen i Hiroshima som var den enda byggnaden som stod kvar efter att atombomben fälldes över staden.

Hiroshima 6 augusti 1945 – Nagasaki 9 augusti 1945. Vi lever under trycket av att det värsta av alla massförstörelsevapen fortfarande kan användas mot oss. Den 6 augusti är det 69 år sedan den första bomben föll över Japan i andra världskrigets slutskede. Tre dagar senare föll den andra bomben!

I Haagkonventionen och senare i Genèvekonventionen finns det inskrivet regler för hur man får agera i krig. I Haagkonventionen redan från 1907 står att läsa att krigförande inte har ”oinskränkt frihet i fråga om valet av medel att skada fienden”. Var gränsen går för att en handling ska betecknas som ett ”brott mot mänskligheten” kan numera avgöras av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Nyligen har detta aktualiserats i samband med den förmodade nedskjutningen av ett civilplan över Ukraina. Kan denna händelse komma att betecknas som ett krigsbrott? Var det ett krigsbrott att fälla atombomberna över Japan 1945?

Efter atombombssprängningarna över Japan fanns ingen ”haverikommission” som undersökte varför Japans civilbefolkning straffades så skoningslöst och brutalt. Hur kunde världen tiga då och hur kan vi i dag, fortfarande acceptera existensen av kärnvapen, som är långt värre och ännu mer förödande. I världen i dag finns enligt Sipri cirka 17 000–18 000 kärnvapen som är större, mer avancerade och brutalare än Japanbomberna. En nyligen gjord, säkerställd undersökning (Sifo och Svenska läkare mot Kärnvapen) visar att 89 procent av svenska folket stöder ett förbud mot kärnvapen. Även merparten av de svenska riksdagspartierna anser att Sverige ska verka för att förhandlingar om ett förbud mot kärnvapen.

Ingen kan någonsin vinna ett kärnvapenkrig.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons