Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolepersonalen vill ha möjlighet att göra sitt jobb - inte "peppas" med musjämförelser

Annons
Bilden är från i maj i år då förskolepersonal demonstrerade utanför riksdagshuset.

Saknar förskolepersonal humor? Stärks vi inte när en lemlästad mus vänder fällans nederlag i muskelkraft?

Efter lärardagen delar kollegor upprördhet och uppgivenhet. Årligen möts vi av peppning och lovord om hur bra vi arbetar. Och det gör vi. Vi är plikttrogna, utvecklande, målinriktade, förankrade i våra uppdrag och presståliga. Vi stryker raster för att med vikarier leda stora barngrupper med spretande behov. Vi går sjuka till jobbet och jobbar över för att barn och vårdnadshavare ska vara trygga fast personal saknas.

Improvisationsförmågan är enorm och planeringstiden minimal. Vi bär en etisk stress: över osedda barn, behov som inte uppfylls, tillbud och olyckor. En känsla av att vara fast i fällan om vi så häver den dagligen. Allt detta till en kostnad av sjukskrivningar. Kollegor som växlar upp när någon dukar under.

Ingen utmattningsdiagnos vänds i superstyrka. De ger långtgående konsekvenser för livet. Varför fortsätter vi då? För hoppet att demokratin ska bäras in i framtiden av de barn som nu finns i förskolan.

Peppa oss inte att godta arbetsmiljön. Vi behöver möta lyhördhet, empati och solidaritet. Det krävs genomgripande förändringar av barns och vuxnas arbetsmiljö i förskolan. Vi vill som förskollärare och barnskötare förverkliga förskolan som skollagen och läroplanen beskriver. Ge varje barn möjlighet till en trygg, likvärdig, utvecklande, kreativ start i livet, i nära samarbete med vårdnadshavarna. Ge oss förutsättningarna.

Helena Bergman

legitimerad förskollärare fil. mag

Helena Hofman

legitimerad förskollärare och fritidspedagog

Agneta Leijen

barnskötare

Ing-Marie Mo

legitimerad förskollärare

Anki Jansson

legitimerad förskollärare, förskoleupprorets admin.grupp; Representanter för Förskoleupprorets 32 000 medlemmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons