Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotgängare förlorar på ombyggnad

Annons

Örebro. Det aktuella nya cykelstråket på Rudbecksgatan minskar inte bara utrymmet för bilister. Med stabila järngrindar hindras samtidigt fotgängare att korsa gatan mellan Sveaparken och Mogatan. Men vem bryr sig om fotgängare?

Kommunens cykelsamordnare har gjort ett stort jobb för sin flock av heligförklarade och oantastliga Örebrocyklister. Dock utan hänsyn till att åtgärderna drabbar bilister eller (i stor utsträckning) fotgängare.

Till exempel har många av de tidigare gemensamma gång- och cykelbanorna har delats upp, så att cyklisterna fått ensamrätt på cirka mellan 60 och 85 procent av vägbanans bredd. Den remsa som teoretiskt är till för gående är på många ställen så smal att två personer inte kan mötas utan att göra intrång på cyklisternas område. Och hur går det för moderna barnvagnar och rullstolar?

Men trafikplanerarna har visat prov på framsynthet genom att inte ge cyklisterna hela vägbredden. För var ska annars de många cyklister som fortfarande färdas på den vägremsa som är avsatt (?) för gående – trots att den breda cykeldelen av vägen är helt fri – få plats? Och var ska man annars få plats med den snö som plogats från cyklistdelen av vägen? Men vem bryr sig om fotgängare?

Det är numera cykelfanatikerna som regerar över trafiken i Örebro. Men de har tydligen även andra meningsfränder: Till exempel har en villaägare i ett område centralt på Väster låtit häcken på sin hörntomt under många år och till synes opåtalt lägga beslag på 100 procent av trottoaren. Här får inte ens plogbilens snövall plats.

Affärsidkare ställer fortfarande och opåtalat ut hindrande skyltar på stadens trottoarer, trots att det är ett dagsbötesbelagt brott mot stadens ordningsföreskrifter.

Vem bryr sig om fotgängare? Örebro har blivit en fotgängarfientlig stad.

Örebro

”CJ”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons