Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersbegrepp gäller inte

Annons

Vart tog de vägen alla de hedersbegrepp man fick lära sig i barn- och ungdomen? Till exempel: man slår inte den som är mindre, man slår inte flickor, man ger sig inte på den som är svagare, man slår inte den som ligger. Nu för tiden tycker jag att sådana hedersbegrepp på ett skamlöst sätt åsidosätts.

Jag menar inte bara de vidriga våldsdåd som somliga kvinnoskändare, eller det som andra kriminella våldsverkare utsätter andra medmänniskor för. Jag är ursinnig på den legaliserade formen av brott mot gamla trygghets- och hedersbegrepp, som bankväsendet utsätter de medborgare som står längst ner på samhällsstegen för. De som har betalningsanmärkningar, de med funktionshinder och så vidare, som gör att de inte klarar modern teknik som till exempel internet.

I dagens bankvärld får dessa människor betala från 65 kronor till 150 kronor för att betala en räkning på ett bankkontor. Det gäller våra gamla ”trygga” banker som Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB.

Nutida bankverksamheter som Forex och vissa ATG-kontor kan utföra tjänsten att ta emot betalning för en räkning, för endast 35 kronor. Fantastiskt! Konkurrensen har fixat till ett alternativ. Jag anser att redan dessa 35 kronor är en form av organiserad stöld. Vad man ska kalla de ”gamla” bankernas agerande för, har jag inga ord som räcker till för. Skäms! Vet hut!

På den ”gamla tiden” hade man fått sig en rejäl åthutning för motsvarande agerande i den fysiska världen, någon hade nog till och med fått ”smisk på stjärten”. De gamla bestraffningsformerna har jag inget till övers för. Dagens bankmissdådare borde dock på något sätt få sig en åthutning av oss som fortfarande anser att hedersbegrepp enligt ovan fortfarande gäller.

Heder åt Hyregästföreningen, föreningen Insolvens, kvinnojourer med flera, som gratis erbjuder sina tjänster till dem som vänder sig dit för få hjälp att betala en räkning.

Örebro

”van der Bluhmenkopf”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons