Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höghastighetståg gynnar bara storstäderna

Annons

Kumla. Ett av våra problem i Sverige är att fler och fler människor bor och arbetar i våra storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu har Miljöpartiet lanserat tanken på att det ska köras höghastighetståg mellan dessa städer, tåg som ska köras i hastigheter över 300 km/timmen.

Inga invändningar hörs från andra politiska partier, utan denna satsning på ”grön” teknik får stå oemotsagd, tågen drivs med ”grön el”, jättebra! Satsningen på höghastighetståg rör sig om 100-tals miljarder kronor. Ett enkelt räkneexempel visar i vilken storleksklass biljettpriserna kommer att bli.

100 miljarder kr lånas ut ”räntefritt” under den tid järnvägsbanorna byggs. Antag vidare att en miljon passagerare varje år, det vill säga 20 miljoner passagerare, reser med dessa höghastighetståg under 20 år. Då kommer varje tågbiljett att kosta 5 000 kr (hundra miljarder delat med tjugo miljoner).

För att göra betong går det åt cement och armeringsjärn. Hur mycket cement och betong går det åt till att bygga alla fundament som krävs för bygget av alla dessa spår till höghastighetståg?

Miljöpartiet demonstrerar mot brytning av cement i gruvan i Ojnareskogen på Gotland. Varifrån ska all cement till den betong som krävs till banfundamenten komma?

Satsningen på infrastruktur är ju tänkt att medföra att fler företag och verksamheter blir förlagda utanför storstadsområdena. Satsningen på höghastighetståg medför tvärtom att allt mer koncentreras till storstadsområdena. Nu får invånarna till och med i medelstora städer se höghastighetstågen susa förbi utan att stanna. Vill någon åka höghastighetståg, måste denne först ta sig till någon storstad, för att kunna kliva på.

Listan på absurda konsekvenser med Miljöpartiets förslag kan göras lång. Man kan fråga sig hur det är ställt med Miljöpartiets analysförmåga? Varför påtalar inte andra partier dessa tokigheter?

Kumla

Hans Danielsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons