Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj pensionsåldern till 69

Annons

Alliansen har föreslagit att den som är anställd ska få rätten att vara kvar i tjänst på sitt ordinarie arbete från i dag 67 år till 69 år. Det är mycket bra. Jag känner ett antal personer, som gärna skulle vilja stanna kvar och arbeta då man är överens mellan arbetsgivare och den anställde.

Men vad hör jag i dag på nyheterna? LO tycker att det är orättvist för det kan ju inte gälla alla anställda. Man ska inte ha någon lagstiftning. Konstig inställning och speglar en lust att man vill bestämma och ta ifrån självbestämmandet från enskilda människor. Den som vill kan ta pension från 65 år.

När lagstiftningen ändrades från 65 till 67 år för några år sedan spjärnade facket emot. Man kan ju undra över logiken. De som är statligt, kommunalt eller landstingsanställda får med dagens lagstiftning vara kvar i arbete, men då med timanställningar.

Och dessutom har man konstruerat Lagen om anställningsskydd (Las) så att den inte gäller personer efter 67 år. Tala om åldersdiskriminering.

I alla andra sammanhang vill vänstergänget bort från osäkra timanställningar.

Det talas väldigt mycket om att vi behöver fler människor som arbetar längre, för att den offentliga ekonomin behöver det. Rent privatekonomiskt ser många blivande pensionärer att man behöver arbeta längre för att få mer i pension. Många människor blir oerhört besvikna när man ser vilka låga pensioner som den vanliga pensionen ger. Kan man arbeta längre tid ökar pensionen rejält.

Regeringspartiernas förslag är mycket bra. Man tror på att den enskilda människan är kapabel att själv avgöra när det är tid för pension. Det måste vara bättre att arbeta, om man vill, än att ha en påtvingad sysslolöshet.

Snabba på regeringen och ändra lagen.

Örebro

Kristina Malmsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons