Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudoperationer efter fetmaoperationer bör inte skattefinansieras

Annons

Vad ska skattebetalarna betala egentligen?

Angående artikeln ”Emmas smala lycka blev olycklig” i NA om Emma och hennes överflödiga hud finns det mycket att säga. En gastric bypass är i grunden som vilken operation som helst, det vill säga den finansieras av skattebetalarna. Jag har inga problem med att man hjälper människor som blivit så pass feta att det blir för en fara för ens hälsa. Men de facto är att fetma i grunden beror på att en person varit slarvig och oansvarig med sitt matintag och att man med största sannolikhet inte motionerat tillräckligt, i förhållande till matintaget. Att man då sedan får hjälp med att kunna gå ner i vikt, när inga andra alternativ verkar finnas, borde ses som en skänk från ovan. Ska då dessa personer, som varit så pass slarviga att en operation krävs för att de ska må bättre, även få ytterligare operationer för att kunna lösa vad som skulle kunna klassas som mer estetiska problem? Nej, säger jag. Någonstans måste faktiskt dessa personer ta ansvar för sitt eget liv och inte låta andra lösa det genom till exempel olika operationer. Var i stället glad för din gastric bypassoperation som du faktiskt fått och som kanske räddat livet på dig!

I kontrast, hur är det med till exempel gravida kvinnor som får bristningar i huden under sin graviditet? Ska dessa också få tillgång till plastkirurgi, eftersom detta för vissa kvinnor kanske kan framkalla ett ”psykiskt lidande”?

Jag har inte heller några problem med att människor som till exempel genomgått canceroperationer får genomgå plastkirurgi och återställa den del av kroppen som blivit drabbad. De har varit utsatta för en sjukdom som de inte hade någon egen makt över. En traumatisk upplevelse som de med största sannolikhet vill lägga bakom sig. Jag tycker det är orimligt att dessa personer och de som genomgått gastric bypass, ska ingå i samma grupp av människor som anses behöva hjälp.

Christofer Broberg

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons