Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget behov av lögner vid riktad hälsokontroll

Annons

Tre insändare i NA på en vecka tar upp temat att man nekats hälsokontroll på vårdcentral. En orsak till ett sådant svar är att ordet hälsokontroll kan ha olika betydelser. Allmän hälsokontroll blev populärt inom privat vård och företagshälsovård på 1990-talet, och var tänkt som förebyggande hälsovård. Även om du är frisk och inte tror att du är sjuk så kan man kontrollera hjärtat och ta blodprover. Det viktigaste var dock att nå ut med de allmänna hälsoråden: Undvik rökning, övervikt och stress, motionera mera och ät rätt kost. I landstingsvården fanns inte resurser nog för att prioritera denna uppgift, utan man hänvisade till privat vård.

Ett blodprov kan ge ebn hel del svar.FOTO: Claudio Bresciani/TT

Om du beskriver varför du vill kontrollera din hälsa kan det beskrivas som en riktad hälsokontroll. Sköterskan skall hjälpa till att hitta fokus. Du behöver inte ljuga för att få vård. Exempel: Jag är besvärsfri, men min far avled av hjärtinfarkt vid 50 års ålder. Jag är orolig för min hälsa. Fokus ligger på hjärtsjukdom.

Primärvården är även i dag underdimensionerad (jämför Stiernstedts utredning ”Effektiv vård”). Dessutom föreligger läkarbrist. Detta har betydelse för hur vårdcentralen kan utföra sitt uppdrag. Ansvaret för detta ligger på politiken och tjänstemannaorganisationen.

Jag har inte Regionens uppdrag att besvara dessa insändare utan skriver i min egen person.

Richard Wentzel

distriktsläkare Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons